31 Ağustos 2017 Perşembe

20 Eylül 2017 Çarşamba
“Kent Üzerine Tartışmalar”
Kolaylaştırıcı: Doç. Dr. Arzu Başaran Uysal

“Çanakkale’de Toplumcu Belediyecilik Reşat Tabak Dönemi (1968-1980)”
Yrd. Doç. Dr. İpek Sakarya
Yer: Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi Toplantı Salonu
Saat: 18.00 – 19.00

*ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ortaklığı ile 


Çanakkale’de Toplumcu Belediyecilik: Reşat Tabak Dönemi (1968-1980)

Özet
Bütün dünyada hak mücadelelerinin verildiği 1970’ler toplumcu belediyecilik hareketinin ortaya çıkışında ve bu belediyecilik anlayışının geliştirilmesinde etkili olmuştur. 9 Aralık 1973 yerel seçimlerinin sonucunda, Ankara, İzmir, İstanbul, İzmit gibi siyaseten etkili şehirlerin belediyelerinde CHP’nin iktidara gelmesiyle birlikte, halkın yerelde karar mekanizmasına katılımını sağlamak üzere, toplumcu belediyecilik hareketi olarak tanımlanan bir yerel yönetim programı oluşturulmuştur. Çerçevesi akademisyenler ve uzmanların danışmanlığıyla çizilen bu program, demokratik bir yerel yönetim anlayışının temellerini atmak üzere yapılmış; bu programla, halkın yaşadığı kent üzerindeki söz hakkı sorunsallaştırılarak daha adil ve kapsayıcı bir yerel yönetimin kurulması hedeflenmiştir.
Toplumcu belediyecilik yaklaşımının benimsendiği kentlerden biri de Çanakkale’dir. Çanakkale’deki yerel demokrasi anlayışının temelleri bu dönemde atılmıştır. 1968 yılında CHP’den seçilen Reşat Tabak’ın iktidara gelmesiyle birlikte yerel yönetime katılım söylemi benimsenirken bu bağlamda halkın katılımını önceleyen çalışmalar yapılmıştır. Bu sunumda da toplumcu belediyecilik programı incelenirken Çanakkale’de toplumcu belediyecilik şiarıyla demokratik bir yerel yönetimin inşası için atılan adımların izi sürülecektir.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kentler Anlatılınca Güzeldir sloganı ile çıktığımız bu yolculukta kentimizi anlatmaya ve paylaşmaya devam ediyoruz. Eylül ayından itibare...