21 Eylül 2017 Perşembe

Kent Üzerine Tartışmalar II
“Mahalle Yönetimleri ve Katılımcı Planlama Berlin Örneği”
Doç. Dr. Arzu Başaran Uysal
Tarih: 11 Ekim 2017 Çarşamba 
Yer: Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi Toplantı Salonu
Saat: 18.00 – 19.00

*ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ortaklığı ile 

Mahalle yönetimleri ve katılımcı planlama, Berlin örneği

Doç. Dr. Arzu Başaran Uysal, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

İnsanların yaşadıkları yer ile ilgili kararlara katılımı 1960’lı yıllardan bu yana katılımcı demokrasi çerçevesinde tartışılmaktadır. Öte yandan yerelin kararlara katılımı 1970’li yıllardan itibaren Batı Avrupa ülkelerinde, 1990’lı yıllardan itibaren Avrupa Birliği sosyal politikalarında bir yoksullukla mücadelede stratejisi olarak benimsenmiştir. Özellikle göçmenlerin, yoksulların, etnik köken, din ve kültürel farklılıklar nedeniyle dışlanan kesimlerin yaşadığı mahalleleri güçlendirmek ve kapasiteyi geliştirebilmek için mahalleli katılımı desteklenmektedir.

1999 yılında Almanya kentlerinde, işsizliğin ve yoksulluğun yoğun olarak yaşandığı mahalleleri desteklemek amacıyla “Sosyal Şehir Programı” oluşturulmuştur. Program, yoksul mahallelerdeki yaşam koşullarını iyileştirmeyi, yerel katılım yoluyla dezavantajlı kesimleri güçlendirmeyi ve böylelikle toplumsal kutuplaşmayı azaltmayı amaçlamaktadır. Program uygulandığı eyalete ve kente göre farklılıklar gösterebilmektedir. Berlin uygulaması ise içerdiği “mahalle meclisleri” modeli nedeniyle tektir ve mahalleli katılımı açısından özel bir öneme sahiptir. Mahalle meclisleri modelinin, ilk kez Brezilya’nın Porte Alegre kentinde uygulanan ‘katılımcı bütçe’, İngiltere’de uygulanan ‘mahalle fonu’ ve yaygın olarak bilinen ‘vatandaş jürisi’ uygulamalarının bir karışımı olduğu söylenebilir.

Berlin’i bizim için özel kılan bir başka neden ise Almanya’daki en fazla Türkiye kökenlinin yaşadığı kent olmasıdır. 1990 sonrası Berlin Duvarının yıkılışı ve Batı ile Doğu Almanya’nın birleşmesi, Berlin’in yeniden başkent olması ve sanayisizleşme süreci kentteki en büyük göçmen grubu olan Türkiye kökenlileri ciddi bir biçimde etkilemiştir. Bu çalışma, mahalle-tabanlı bu programın işleyişini, mahalle meclislerinin oluşma ve karar verme süreçlerini, mahalle meclislerinin bütçelerini hangi projeler için kullandığını, mahalleli katılımının ne ölçüde gerçekleştiğini ve katılım önündeki engellerin neler olduğunu irdelemektedir. Bunun yanı sıra Berlin’deki “Türk gettolarının” programdan ne ölçüde etkilendiğini de cevaplamaya çalışmaktadır.  

18 Ekim 2017 Çarşamba günü Kent Müzesi toplantı salonunda gerçekleştirilecek olan Eski Çanakkale Fotoğraf okuması etkinliği öncesinde fotoğrafları Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi'nin sosyal medya mecralarındaki adreslerimizde etkinlik öncesinde paylaşmaktayız. Takipçilerimizin bu fotoğraflara dair farklı bakış açıları ve bilgilere sahip tespitleri ile fotoğraflarda yakaladıkları detayları yorum bölümünde paylaşmalarını bekliyoruz. Fotoğrafa baktığınızda hemen aklınıza gelen; binaların inşa tarihleri/ dönemleri, mimari kimlikleri, kullanım amaçları, içinde yaşayanların kimlikleri  ve yaşam öyküleri ya da fotoğraftaki kişi ya da kişiler hakkında bilinenleri etkinlik öncesinde paylaşabilirsiniz. Böylece kent dışında yaşamını sürdüren dönemin tanıklarının bilgilerinin kentte yeniden aktarımı ve arşive kazandırılmasını amaçlamaktayız.

" Kentler anlatılınca güzeldir..."
 mottomuz ile bilgi ve yorumlarınızı hem bu alandan hem de toplantı salonumuzdaki etkinlik sürecinde bekliyoruz...





İki fotoğrafın kent içindeki konumu, dönemsel olarak kent içindeki  fiziki konumu ve varsa isim değişiklikleri, fotoğrafların tarihlenmesi,  yapılar ve kullanım amaçları hakkındaki bilgiler, döneme ait kent ticareti ve sosyal hayat, binaların daha sonraki ve günümüzde mevcut olanlar ve kullanım amaçları, binalarda yaşayanların kentteki izleri ve anıları ve yaşayanlar ile varsa anılarınızı paylaşabilirsiniz. 







Fotoğrafta yer alan yapılar kent içinde bulunduğu fiziki konum, inşa tarihleri, bu gün var ve yok olanlar, işlevleri ve varsa işlev değişiklikleri, binalarda yaşayanlar ve anıları, yaşayanlar ile varsa anılarınız, sizin mekan ve binalara dair anılarınızı paylaşabilirsiniz.





Fotoğrafın merkezinde yer alan saat kulesinin mimari dönemi mimarisine dair bilgi ve değerlendirmeler, çevresindeki yapılar, inşa tarihleri, bugün var ve yok olanlar, işlevleri ve varsa işlev değişiklikleri, binalarda yaşayanlar ve anıları, yaşayanlar ile varsa anılarınız, sizin mekan ve binalara dair anılarınızı paylaşabilirsiniz. 




Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde kent sohbetleri kaldığı yerden devam ediyor.

20 Eylül 2017 Çarşamba günü Çanakkale Belediye Başkan vekili Muzaffer Özgen’in de katıldığı sohbette ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İpek Sakarya ile “Çanakkale’de Toplumcu Belediyecilik Reşat Tabak Dönemi (1968-1980)” konuşuldu. Doç. Dr. Arzu Başaran Uysal kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilen sohbette genelden yerele toplumcu belediyeciliğe dair paylaşımlar yapıldı. İpek Sakarya hazırladığı sunuda 1970’li yıllarda dünyada ortaya çıkan toplumcu belediyeciliğin İstanbul, Ankara, İzmit gibi siyasi olarak etkin kentlerde CHP iktidarı ile ülke genelinde yayıldığı vurgusunu yaptı. Halkın karar mekanizmasında etkin rol oynamasının hedeflendiği toplumcu belediyecilik hareketinin oluşması için akademisyenlerin ve uzmanların danışmalığından yararlanılarak bir program oluşturulduğunu dile getirdi. Çanakkale özelinde ise “halkın içinden” bir başkan olan Reşat Tabak dönemi ile beraber toplumcu belediyecilik anlayışının temellerinin Çanakkale Belediyesi’nde de atıldığı belirtildi. Reşat Tabak’ın faaliyet raporunu halka sunan ilk yerel belediye başkanı olduğuna değinen İpek Sakarya, böylece katılımcı belediyecilik anlayışının yerleştiğini dile getirirken belediye için kaynak yaratma amacıyla gerçekleştirilen çalışmaları da paylaştı. Kent fırını çalışmaları, belediyeye katkı için kent içi dükkanların açılması gibi Reşat Tabak’ın toplumcu belediyecilik örnekleri paylaşıldı. Reşat Tabak’ın belediye çalışanlarının maaşlarını ödemek için üreten ve tüketimi düzenleyen bir anlayışla hareket ettiğini dile getirirken iş sahibi dostlarından destek istediğini de sözlerine ekledi. Sohbet, konukların arasında yer alan Reşat Tabak’ın oğlu Nejat Tabak’ın paylaşımları ile zenginleşti. Sohbet sonunda her ayın bir Çarşambasında kent üzerine tartışmalar ana başlığı altında ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ortaklığında Doç. Dr. Arzu Başaran Uysal kolaylaştırıcılığında sohbetlerin devam edeceği duyurusu yapıldı.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 27 Eylül 2017 Çarşamba saat 18.00’da Ömer Gözükızıl ile “Kentte Derlenen Masallar” isimli sohbet gerçekleştirilecektir.











12 Eylül 2017 Salı

Müze Kitaplığı

             MÜZE KİTAPLIĞI




1-   ERSOY, Ayla; 500 Türk Sanatçısı, Altın Kitaplar Yayınları, 1. Basım, Kasım, 2004.  (4d-1)


2-  ÖZGÜNEL, Coşkun; Smintheion Troas’ta Kutsal Bir Alan, T.C. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yayın No: 80, 1. Basım, Ankara, 2001. (4c- 1)


3-  ÖZGÜNEL, Coşkun; Smintheion Troas’ta Kutsal Bir Alan, T.C. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yayın No: 80, 1. Basım, Ankara, 2001. (4c- 2)


4-  ÖZGÜNEL, Coşkun; Smintheion Troas’ta Kutsal Bir Alan, T.C. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yayın No: 80, 1. Basım, Ankara, 2001. (4c- 3)


5-  ÖZGÜNEL, Coşkun; Smintheion Troas’ta Kutsal Bir Alan, T.C. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yayın No: 80, 1. Basım, Ankara, 2001. (4c- 4)


6-   KEKEÇ, Tevhit; Çanakkale Vakıf Camileri Halı ve Kilimlerinden Örnekler, Aynalı Gazetecilik ve Matbaacılık, Çanakkale, 2008 (4d- 2).


7-   KEKEÇ, Tevhit; Çanakkale Vakıf Camileri Halı ve Kilimlerinden Örnekler, Aynalı Gazetecilik ve Matbaacılık, Çanakkale, 2008. (4d-3 )


8-   KEKEÇ, Tevhit; Çanakkale Vakıf Camileri Halı ve Kilimlerinden Örnekler, Aynalı Gazetecilik ve Matbaacılık, Çanakkale, 2008. ( 4d- 4)


9-   KEKEÇ, Tevhit; Çanakkale Vakıf Camileri Halı ve Kilimlerinden Örnekler, Aynalı Gazetecilik ve Matbaacılık, Çanakkale, 2008. (4d- 5)


10- Ç.OM.Ü ; Çanakkale Merkezi Değerleri Sempozyumu 25-26 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 76, Çanakkale, 2008.  (3a- 1)


11- Ç.OM.Ü ; Çanakkale Merkezi Değerleri Sempozyumu 25-26 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 76, Çanakkale, 2008. (3a- 2)


12- Ç.OM.Ü; Gelibolu Değerleri Sempozyumu, 27-28 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 80, Çanakkale, 2008. (3a- 3)


13- Ç.OM.Ü; Gelibolu Değerleri Sempozyumu, 27-28 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 80, Çanakkale, 2008. (3a- 4)


14- Ç.OM.Ü; Yenice Değerleri Sempozyumu, 28-29 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 84, Çanakkale, 2008. (3a- 5)


15- Ç.OM.Ü; Yenice Değerleri Sempozyumu, 28-29 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 84, Çanakkale, 2008.  (3a- 6)


16- Ç.OM.Ü; Eceabat Değerleri Sempozyumu, 27 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 79, Çanakkale, 2008. (3a- 7)


17- Ç.OM.Ü; Eceabat Değerleri Sempozyumu, 27 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 79, Çanakkale, 2008.(3a-8)


18- Ç.OM.Ü; Biga Değerleri Sempozyumu, 28 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 82, Çanakkale, 2008. (3a- 9)


19- Ç.OM.Ü; Biga Değerleri Sempozyumu, 28 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 82, Çanakkale, 2008. (3a- 10)


20- Ç.OM.Ü; İntepe Değerleri Sempozyumu, 30-31 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 89, Çanakkale, 2008. (3a- 11)


21- Ç.OM.Ü; İntepe Değerleri Sempozyumu, 30-31 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 89, Çanakkale, 2008. (3a- 12)


22- Ç.OM.Ü; Çan Değerleri Sempozyumu, 28-29 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 83, Çanakkale, 2008. (3a- 13)


23- Ç.OM.Ü; Çan Değerleri Sempozyumu, 28-29 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 83, Çanakkale, 2008. (3a- 14)


24- Ç.OM.Ü; Ezine Değerleri Sempozyumu, 29-30 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 86, Çanakkale, 2008. (3a- 15)


25- Ç.OM.Ü; Ezine Değerleri Sempozyumu, 29-30 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 86, Çanakkale, 2008. (3a- 16)


26- Ç.OM.Ü; Gökçeada Değerleri Sempozyumu, 26-27 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 78, Çanakkale, 2008. (3a- 17)


27- Ç.OM.Ü; Gökçeada Değerleri Sempozyumu, 26-27 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 78, Çanakkale, 2008. (3a- 18)


28- Ç.OM.Ü; Bozcaada Değerleri Sempozyumu, 25-26 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 77, Çanakkale, 2008. (3a- 19)


29- Ç.OM.Ü; Bozcaada Değerleri Sempozyumu, 25-26 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 77, Çanakkale, 2008. (3a- 20)


30- Ç.OM.Ü; Küçükkuyu Değerleri Sempozyumu, 30 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 88, Çanakkale, 2008. (3a- 21)


31- Ç.OM.Ü; Küçükkuyu Değerleri Sempozyumu, 30 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 88, Çanakkale, 2008. (3a- 22)


32- Ç.OM.Ü; Bayramiç Değerleri Sempozyumu, 29 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 85, Çanakkale, 2008. (3a- 23)


33- Ç.OM.Ü; Bayramiç Değerleri Sempozyumu, 29 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 85, Çanakkale, 2008. (3a- 24)


34- Ç.OM.Ü; Lapseki Değerleri Sempozyumu, 27-28 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 81, Çanakkale, 2008. (3a- 25)


35- Ç.OM.Ü; Lapseki Değerleri Sempozyumu, 27-28 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 81, Çanakkale, 2008. (3a- 26)


36- Ç.OM.Ü; Ayvacık Değerleri Sempozyumu, 29-30 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 87, Çanakkale, 2008. (3a- 27)


37- Ç.OM.Ü; Ayvacık Değerleri Sempozyumu, 29-30 Ağustos 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları No: 87, Çanakkale, 2008. (3a- 28)


38- __________; Gravürlerle Türkiye Giysiler, Portreler, Cilt: 1, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları Yayımlar Dairesi Başkanlığı Sanat Eserleri Dizisi/125, 1. Basım, Ankara, 1997.
(3f- 1)


39- __________; Gravürlerle Türkiye Giysiler, Portreler, Cilt: 2, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları Yayımlar Dairesi Başkanlığı Sanat Eserleri Dizisi/125, 1. Basım, Ankara, 1997.
(3f-2)


40- __________; Gravürlerle Türkiye İstanbul, Cilt: 1, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları Yayımlar Dairesi Başkanlığı Sanat Eserleri Dizisi/125, 1. Basım, Ankara, 1997. (3f-3)


41- __________; Gravürlerle Türkiye Giysiler, Portreler, Cilt: 2, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları Yayımlar Dairesi Başkanlığı Sanat Eserleri Dizisi/125, 1. Basım, Ankara, 1997.
(3f-4)


42- __________; Gravürlerle Türkiye Giysiler, Portreler, Cilt: 3, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları Yayımlar Dairesi Başkanlığı Sanat Eserleri Dizisi/125, 1. Basım, Ankara, 1997.
(3f- 5)


44-   KAYA, İlhan; Çanakkale ‘Sol’u Konuşuyor, Çağdaş Çizgi Yayınları, 1. Basım, Ocak, 2009, Çorlu/Tekirdağ. (4e- 5)


45-   Çanakkale Valiliği; Fotoğraflarla Çanakkale, Mayıs 2005


46-      MUTAY; Orhan; Sevdam Legal, Gelibolu Matbaacılık, Kasım, 1993, Çanakkale.
(1e- 1)


47-   AYHAN, Ece; Yort Savul, Adam Yayıncılık, 1. Basım, İstanbul, Temmuz, 1982. Bağışlayan: İbrahim AKSU  (2c- 1)


48- TMMOB; Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Esaslar, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi Yayın No: 1, Ocak, 2007, Çanakkale.   ( 1a-1)


49-   ÖRSÇÜLER, Şükran; Soyağacımın Kırılan Dalları, Olay Gazetesi Yayınları, Mart, 2008, Çanakkale.  (1e- 2)


50-   KAYA, İlhan; Çanakkale ‘Sol’u Konuşuyor, Çağdaş Çizgi Yayınları, 1. Basım, Ocak, 2009. (4e- 6)



51-   KAYA, İlhan; Çanakkale ‘Sol’u Konuşuyor, Çağdaş Çizgi Yayınları, 1. Basım, Ocak, 2009. (4e- 7)


52-   KAYA, İlhan; Çanakkale ‘Sol’u Konuşuyor, Çağdaş Çizgi Yayınları, 1. Basım, Ocak, 2009. (4e- 8)


53-   3. Çanakkale Resim Yarışması 2008 Kataloğu, Çanakkale, 2008. 


54- _________; Türkçe-İngilizce Küçük Lügat, Kanaat Kitabevi, İstanbul, 1942.  (3b-6)


55- _________; İngilizceden Türkçeye Yeni Küçük Lügat, Kanaat Kitabevi, İstanbul, 1945.  (3b- 7)


56- ANDERSON, A.D.; The Concise Oxford Turkish Dictionary (Ed. A.D.ANDERSON, Fahir İZ), İnkılap Kİtabevi, 1. Basım, Ankara, 1991, ISBN(İnkılap Kİtabevi) 975 10 0376 8, ISBN (Oxford University Press) 0 19 864109 5.  (3b- 1)


57-   OKÇUGİL, K.M. Vasıf; İngilizce- Türkçe Büyük Lügat, Cilt:1, Kanaat Kitabevi, İstanbul, 1943. (3b-2)


58-   OKÇUGİL, K.M. Vasıf; İngilizce- Türkçe Büyük Lügat, Cilt:2, Kanaat Kitabevi, İstanbul, 1943.  (3b- 3)


59-   2. Troas Bölgeleri Değerleri Sempozyumu, 31 Ağustos-02 Eylül 2007, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları, ÇOMU Yayın No: 59, İntepe-Çanakkale, 2007, ISBN No: 978 975 81100 64-4. Bağışlayan: İbrahim AKSU (1f- 11)


60-    İstanbul 1944 Telefon Rehberi, İstanbul İşletme Başmüdürlüğü,  Bağışlayan: İbrahim Aksu       (2f- 16)


61- Davetiyeler- Biletler; Aşk Sözleri; Çanakkale Belediyesi Ücretsiz Kültür Etkinliği, Tiyatro Mie; Küçük Balık Bambam, Karıncaların Mucizesi; Prof. Dr. Suzan Erbaş Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi (5c- 21)


62-    Kent Eylem Planı, Çanakkale Kent Konseyi Yayınları:16, Mayıs 2009 Çanakkale  (3e-27)


63-   Çanakkale Belediyesi Faaliyet Raporu Şubat 2005-Şubat 2006, Çanakkale Belediyesi Yayınları.


64-   Kent Eylem Planı Çalışma Grupları Sonuç Raporu Şubat 2007, Çanakkale Belediyesi Yayınları.


65-   Çanakkale Belediyesi Faaliyet Raporu 2003-2004, Çanakkale Belediyesi Yayınları.


66-   Kent Eylem Planı, Çanakkale Belediyesi Yayınları, Nisan 2008.


67-   Yunanca Kitap Bağışlayan: İbrahim Aksu (10b- 13)


68-   KAŞIKÇI, Ahmet; Çanakkale. Bağışlayan: İbrahim AKSU (1a- 33)


69-   APUHAN, Recep Şükrü; Çanakkale’den Kurtuluş Savaşı’na SON KAHRAMANLAR
Timaş Yayınları, İstanbul 2005  ISBN: 975-263-361-7     İbrahim AKSU  (1c- 38)


70-   ÖZDEMİR, Mustafa; Librarie de Pera – Müzayede Ekim 1998, İstanbul Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1a- 47)


71-   Çanakkale Fotoğraf Festivali 18-19-20 Mayıs 2007 ÇOMÜFOT( Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu   Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1a- 46)


72-   Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı    Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1a-44)


73-  EREN, Ramazan; Çanakkale Savaşlarının Mana ve Ehemniyetinin Muhtasar Bir Değerlendirilmesi  25 Nisan 1995, Çanakkale      (4b- 1)


74-   Çanakkale Belediyesi; Troia’dan Günümüze Çanakkale’de Konut


75-   Çanakkale Belediyesi; Troia’dan Günümüze Çanakkale’de Konut

76-   Çanakkale Belediyesi; Troia’dan Günümüze Çanakkale’de Konut


77-   Çanakkale Belediyesi; Troia’dan Günümüze Çanakkale’de Konut


78-   Çanakkale Belediyesi; Troia’dan Günümüze Çanakkale’de Konut


79-   Milli Eğitim Müdürlüğü; Çanakkale Zaferinin 76. Yılı, 1991,  Sahibi: Milli Eğitim Müdürü M. Kemal ÖZÇETİN  (4a-41)

 80-   Çanakkale Barosu; Çanakkale Barosu Levhası 1999-2001, 1999-2001 Adli Yılı  

(4a- 1)  
81-   2006 yayın Kataloğu Mart 2006, Türkiye İstatistik Kurumu Matbaası (TÜİK)        İbrahim AKSU  (1a- 49)


82-  Çanakkale; Troia- Assos- Gelibolu. Kültür ve Turizm Bakanlığı (4f-7)   


83-   Çanakkale; Çanakkale Valiliği  (4f- 8)


84-   Çanakkale; Çanakkale Valiliği  (4f-9)


85-   Çanakkale Belediyesi; Tarihi ve Kültürel Değerlerin Korunmasında Çanakkale 2002 (4a-36)


86-   Çanakkale Belediyesi; Tarihi ve Kültürel Değerlerin Korunmasında Çanakkale 2002  (4a-37)


87-   ENGİN, Av. İbrahim; Çanakkaleli Sanatçılar      Mayıs, 1997 Çanakkale  ÇAKADER Yayınları          İbrahim ENGİN


88-   Türk Musikisi Bestekarları Külliyatı Sayı; 74  Teoman Alpay Sayı:1   İstanbul, 1993
Türk Musikisi Bestekarları Külliyatı Yayınları  (4d- 17)


89-  Deniz Kuvvetleri Dergisi  Sayı: 568  Mart, 1997   Osmanlı İmparatorluğu Zamanında Çanakkale’de Görev Yapan Boğaz Muhafızları( Çanakkale’deki Komutanlar)


90-   FERİD, Hasan; OSMANLI’DA PARA VE FİNANSAL KREDİ  Bankacılık  Cilt: 3   T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü   Yayın No: 2    İstanbul, 2008


91-   TUNCOKU, Mete;  ÇANAKKALE KAHRAMANLARI (1915) Çanakkale Valiliği, Aynalı Gazatecilik ve Matbaacılık (4b- 2)


92-   KEKEÇ, Tevhit ; Troia’dan Halikarnassos’a, 2009  ISBN 978-975-7487-86-9  Yayınevi: Hitit Color Sayfa sayısı:317 ( 4c- 5)


93-   Lapseki Sempozyumu 07, 23-24 Haziran 2007  Lapseki-Çanakkale ISBN: 978-975-8100-61-3 Üniversite Yayın No: 55  Baskı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Matbaası (3a- 29)


94-   SEVİNÇ, Nurten; TROIA    A Turizm Yayınları 1992       Bağışlayan: İbrahim AKSU 
(2a- 1)

95-   YÖRÜKOĞLU, Ömer; Gelibolu I    1915 Savaşları Anıları          Gelibolu II     1994 Yangın Anıları, 2004  Bağışlayan:  İbrahim AKSU            (1c- 1)


96-   BURAK, Ersin; Mehmetçik’e ölümsüzlük kazandıran zafer  ÇANAKKALE GEÇİLMEZ  1 ,  star’ın armağanı Bağışlayan:  İbrahim AKSU (1b-35)


97-   BURAK, Ersin; Mehmetçik’e ölümsüzlük kazandıran zafer  ÇANAKKALE GEÇİLMEZ  2,  star’ın armağanı Bağışlayan:  İbrahim AKSU (1b-36)


98-   BURAK, Ersin; Mehmetçik’e ölümsüzlük kazandıran zafer  ÇANAKKALE GEÇİLMEZ  3,  star’ın armağanı Bağışlayan:  İbrahim AKSU (1b- 37)


99-   BURAK, Ersin; Mehmetçik’e ölümsüzlük kazandıran zafer  ÇANAKKALE GEÇİLMEZ  4,  star’ın armağanı Bağışlayan:  İbrahim AKSU (1b- 38)


100-   Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2004, Baskı; Nurol Matbaacılık ve Amb. San. A.Ş Bağışlayan:  İbrahim AKSU  (1d- 1)

101-   SAY, Uğur; Can ile Aslı Anadolu Yollarında, Sayı: 8 Çanakkale, Duran Ofset Basımevi. Akbank’ın armağanı       Bağışlayan:  İbrahim AKSU  (1e- 42)


102-   KUDAR, Orhan; Kazdağlı Salih Reis(Paşa),  Tahtakuşlar Köyü Özel Etnografya Galerisi Kültür Yayınları No: 6       İstanbul, 1999   3. Baskı              Bağışlayan:  İbrahim AKSU  (1d- 2)


103-   KUDAR, Alibey; Odabaşının Halil, Tahtakuşlar Köyü Özel Etnografya Galerisi Kültür Yayınları No: 7, İstanbul, 1998         Bağışlayan:  İbrahim AKSU  (1d- 51)


104-   KUDAR, Orhan; Orta Asya’dan Tahtakuşlar Köyüne  (Tahtakuşlar Köyü’nde Orta Asya’dan Günümüze İlginç Uygulamalar) ,Tahtakuşlar Köyü Özel Etnografya Galerisi Kültür Yayınları No: 10,        Bağışlayan:  İbrahim AKSU  ( 1a- 50)


105-    KUDAR, Alibey; Yemen Esiri (Bektaşlı Hüseyin Çavuş) ,Tahtakuşlar Köyü Özel Etnografya Galerisi Kültür Yayınları No: 7   Bağışlayan:  İbrahim AKSU (1c- 32)

                                                                                                                                
106-   KUDAR, Alibey; Sarıkız Efsanesi Rehberi  - Kazdağı -,Tahtakuşlar Köyü Özel Etnografya Galerisi Kültür Yayınları No: 3            Bağışlayan:  İbrahim AKSU (1d- 52)


107-    Çanakkale Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi 50. Yıl Dergisi              Bağışlayan:  İbrahim AKSU (1a-3)


108-    Çanakkale, Çıraklık ve Halk Eğitimi Çalışmaları 1991    Bağışlayan:  İbrahim AKSU (1a- 4)


109-   YAZICI, Gülgun; Gelibolu Mevlevihanesi,  Çanakkale 2004     Bağışlayan:  İbrahim AKSU  (1d- 66)


110-   Çanakkale Valiliği; Çanakkale, Ekim 2004, ISBN: 975-585-444-4  (4a- 17)


111-   Çanakkale – Ayvacık Municipality    1. International Photograph Contest, 2007,  Ayvacık Belediyesi            Bağışlayan:  İbrahim AKSU 


112-   Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Biga,   Biga Belediyesi,  Baskı: İleri Ofset             Bağışlayan:  İbrahim AKSU  (1d- 67)


113-   Çanakkale Savaşları’nın 91. Yılı Anısına,  Çanakkale Valiliği,  Ton Radyo, Televizyon ve Yayıncılık A.Ş.        Bağışlayan:  İbrahim AKSU  (1b- 42)


114-   TBMM; Çanakkale 2004,  TBMM Basımevi (4a- 23)

115-   Çanakkale Belediyesi; Çanakkale Kent Rehberi, Ağustos 2005  (4f- 6)

116-   ULUĞ, F. Korkut; Çanakkale Savaşı ve Kuvayı Milliye’nin Doğuşu(Yağlı Boya Resim Sergisi, Mart 2001  (4d- 18)


117-   Çanakkale Kent Rehberi, Çanakkale Belediyesi, Temmuz 2008      İbrahim Aksu  (2f- 12)


118-   Denizler Kitabevi, Müzayede Kataloğu, 28 Şubat 1999 Pazar    İbrahim AKSU (1a- 51)


119-   HARVEY, Paul; The Oxford Companion to ‘Classical Literature’ , Oxford Unıversıty Press, Oxford, New York    ISBN 0-19-281490-7             İbrahim AKSU  (10c- 6)


120-   KINROSS, Patrıck; Atatürk THE REBIRTH OF A NATION, Remzi Kitabevi  İstanbul   ISBN 975-14-0816-4     İbrahim AKSU (10c- 5)


121-   GRIMAL, Pıerre; The Penguın Dıctıonary Of Classical Mythology,  Penguın Boks        İbrahim AKSU (10b- 31)


122-   Çanakkale-Troas ARKEOLOJİ BULUŞMASI , ÇABİSAK, Aynalı Matbaacılık ve Gazetecilik, Çanakkale   Eyüp GÖRGÜLER     2002


123-   Çanakkale-Troas ARKEOLOJİ BULUŞMASI II, ÇABİSAK, Aynalı Matbaacılık ve Gazetecilik, Çanakkale   Eyüp GÖRGÜLER      2003


124-   ERTEN, İsmail; Çanakkale Kent Yazıları, Aynalı Pazar Matbaacılık, 1. Basım 2006 Çanakkale     Eyüp GÖRGÜLER (4a- 2)


125-   KALAYCIOĞLU, Rahmi; Türk Musikisi Bestekarları Külliyatı, Sayı:74, İstanbul 1993


126-   TBMM; Çanakkale 2004,  TBMM Basımevi  (4a- 20)


127-   Çanakkale Dosyası 2006, Aynalı Pazar        Eyüp GÖRGÜLER (4a- 3)


128-   BULFINCH, Thomas; The Golden Age of MYTH & LEGEND, 1993 Wordsworth Reference ISBN 1-85326-307-9         İbrahim Aksu (10a- 28)

02
129-   Festivaller- Fuarlar ve Yerel Etkinlikler 2006, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dösimm Basımevi          İbrahim Aksu  (1a- 48)


130-   KAŞIKÇI, Ahmet; ÇANAKKALEM Seni Yazdım Kalem, Kalem, İstanbul Matbaacılık, Eylül 1984 Çanakkale            İbrahim Aksu  (2c- 2)


131-   KAŞIKÇI, Ahmet; Uzaklaşan Masallar, Özgür eğitim Yayınları, İzmir, Ödüllü kitaplar dizisi: 10, 1998   ISBN 975-6948-49-3          İbrahim Aksu  (2c- 3)


132-   Universitat Trier, Reden an der universitat, Dies academicus 2003, Manfred Korfmann                    İbrahim Aksu  (10b- 17)


133-   GÖZE, Ergun; Çanakkale’de Kumandanlar Savaşı, Boğaziçi Yayınları: 275, 2. Baskı 2006 İstanbul, ISBN 975-451-202-7              İbrahim Aksu  (1b- 29)


134-   Anafartalar Hatıraları, Sel Yayınları, 1955, Atatürk Kütüphanesi:3          İbrahim Aksu ( 1c-  2)


135-   AKSU, İbrahim; Handy Guıde to Çanakkale, Gallıpolı And the Dardanelles, Çanakkale 1999 MagicVISION (10b- 9)


136-   YEŞİLTEPE, İsmail; Çanakkale Savaşları Klavuzu        İbrahim Aksu (1b-  11)


137-   YEŞİLTEPE, İsmail; Çanakkale Savaşları Klavuzu       İbrahim Aksu (1b- 12)


138-   Çanakkale 2005, Çanakkale haber Gazetesinin armağanı, Baskı; Ton Radyo, Televizyon ve Yayıncılık A.Ş.        İbrahim Aksu


139-   Çanakkale Yalı Hanı ve Han Ahalisi, 15 Haziran 2006, İbrahim Aksu (1c- 31)


140-   YILDIZ, Cemalettin; Bir Komutanın Gözünden ÇANAKKALE SAVAŞLARI, Mart 2007 Çanakkale, ISBN: 978-875-98391-1-6  Emre Basımevi İzmir   Bağışlayan: İbrahim AKSU (1c-  3)


141-   BAŞBAY, H. Murat; Çanakkale’den Asker Mektupları, İstanbul, 2007       Bağışlayan: İbrahim AKSU (1c-  4)


142-   BIÇAK, Hasan; Çanakkale Geçilemedi ( Çanakkale Destanımızın Gerçek Yönleri ve I. Dünya Savaşına Girişimiz, Gölcük 1992 Marmara  Gazetecilik ve Yayın A.Ş.        Bağışlayan: İbrahim AKSU (1b- 1)


143-   AVCI; Halil Ersin; Çanakkale Savaşı Karikatürleri, Truva Yayınları 2006, 1. Baskı Mart 2006, ISBN: 9944-975-08-7, Yayın No: 103, Truva/Sanat: 2           Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1e- 3)


144-   BİLGİN, İsmail; Çanakkale’nin İsimsiz Kahramanları, Erdem Yayınları, ISBN: 975-501-400-4   Erdem Yayınları:410  Tarih ve İnsan Dizisi:3 , İstanbul 2004  Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1e- 4)


145-   ÇULCU, Murat; Kanlısırt Günlüğü( Mehmet Fasih Bey’in Çanakkale Anıları, ISBN: 975-391-034-7, Arba Yayınları: 78  Tarih/Anı Dizisi:31, Birinci Baskı İstanbul Ağustos 1997 Baskı: Yaylacılık Matbaası   Bağışlayan: İbrahim Aksu (1c-  5)


146-   KAŞIKÇI, Ahmet; Ey Akdeniz (Çelik yüreklerle Örülü Kapımız Var), Birinci Basım, Ekim 2006, ISBN: 975-98766-1-2, Emre Basımevi  Bağışlayan: İbrahim Aksu  (1e- 5)


147-   Arna Matbaacılık Basım Yayın ve İletişim Hizmetleri; 2005 Çanakkale Gümüş Rehber (İl İlçe Belde ve Köyleriyle) (4f- 2)


148-   SANAY, Filiz; Çanakkale Halılarının Dünü ve Bugünü, T.C. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü  Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Doktora Tezi, İstanbul 2003 
(3c- 1)


149-   Çanakkale Sokak Adlarında Yaşayanlar, Çanakkale Yerel Tarih Grubu, Çanakkale 2000, Olay Bilgi İletişim Basın Yayın Ltd. Şti. Çanakkale, ISBN: 975-94753-2-4, Basım yılı:2001   Bağışlayan: Filiz SANAY (4a- 4)


150-   UMAR, Bilge; Trakya, Ak Yayınları Kültür Kitapları serisi:10, Cömertler Matbaacılık  Bağışlayan: Filiz SANAY  (5a- 2)


151-   Eski Eserler-Müzeler Haberler, Sayı: 1988/1  (Ekim-’88), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ünal Ofset Matbaacılık, Bağışlayan: Filiz SANAY  (4a- 14)


152-    SANAY, Filiz; Çanakkale Halılarının Dünü ve Bugünü, T.C. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü  Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Doktora Tezi, İstanbul 2004
(3c- 2)


153-   SANAY, Filiz; Türk Dönemi Çanakkale Seramiklerinin Dünü ve Bugünü, İstanbul 1989, T.C. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi    (3c- 10)


154-   GÜRDENİZ, Cem; Deniz Kuvvetleri Terimler Sözlüğü İngilizce-Türkçe  Türkçe-İngilizce,   Dz.K.K Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı Matbaası, 2001 Bağışlayan: İbrahim AKSU  (10b- 19)


155-   LANG, Andrew; Tales of Troy and Greece, Wordsworth Editions Ltd., 1995, ISBN 1-85326-172-6    Bağışlayan: İbrahim AKSU (10b- 11)


156-   COTTRELL, Leonard; The Bull of Minos, Athens 1983, Efstathıadıs Group   Bağışlayan: İbrahim AKSU (10b- 10)


157-   Memo; Rasgele, Çanakkale 1998, baskı: aslı ofset, Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1e- 6)


158-   Memo; Düş Gemileri, Deneme -3, Çanakkale 1995      Bağışlayan: İbrahim AKSU
 (1c- 6)


159-   TAŞPINARLI, İlhan; Terzi (Baba) (Umutsuzların Şairi)    Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1e- 7)


160-   AYHAN, Ece; Sivil Şairler, Cem Yayınevi, İstanbul, Birinci Basım, Nisan 1993 Bağışlayan: İbrahim AKSU  (2c- 4)


161-   KAMURAN, Solmaz; Çanakkale Rüzgarı,  GOA Yayınları, 2005 İstanbul   Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1e-8)


162-   SUNATA, İ. Hakkı; Gelibolu’dan Kafkaslara Birinci Dünya Savaşı Anılarım, Kültür Yayınları, Genel Yayın:409, Edebiyat dizisi: 295, Birinci Basım Temmuz 2003 İstanbul, ISBN 975-458-472-9        Bağışlayan: İbrahim AKSU (1c- 7)


163-   KAPLAN, Mehmet; Tarihe Sığmayan Destan Çanakkale, Gençlik Yayınları, ISBN 975-7229-57-1, Birinci Baskı: Ekim 2003      Bağışlayan: İbrahim AKSU (1b- 2)


164-   GENÇCAN, Mehmet İhsan; Çanakkale Savaşlarından Altın Harfler, 1992, Kuşak ofset Bağışlayan: İbrahim AKSU


165-   YILDIZ, Cemalettin; Çanakkale Arıburun Kahramanları, Birinci Basım Ocak 2006, ISBN 975-98391-2-1, Emre Basımevi İzmir      Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1c- 8)


166-   KARAKAŞ, M. İbrahim; Atatürk Atatürk’ü Anlatıyor “Savaşan Meclis” 1921-1922, Doğan ofset, Milliyetin armağanı, İstanbul Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1c- 39)


167-   AKSU, İbrahim; Handy Guıde to Çanakkale, Gallıpolı and The Dardanelles, 1999, Çanakkale, MagicVISION      Bağışlayan: İbrahim AKSU  (10a- 14)


168-    2000 GENEL NÜFUS SAYIMI Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri, Çanakkale, T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü        Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1f- 1)


169-   GÜZEL, Abdurrahman; Avustralya Resmi Tarihinde Gelibolu/Çanakkale, Çanakkale 18 Mart 1996, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi Yayınları No: 2,  ISBN 975-8100-00-9 Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1b-  4)


170-   YILDIZ, Cemalettin; 1914-1915-1916 Çanakkale Seddülbahir Kahramanları ( Ezineli Yahya Çavuş’un Öyküsü ve Çanakkale Savaş Alanları Gezi Rehberi), Genişletilmiş 3. Basım Kasım 2005, ISBN 975-98391-1-3, Emre Basımevi        Bağışlayan: İbrahim AKSU (1b-  5)


171-   YILDIZ, Cemalettin; Çanakkale 1914-1915-1916 Seddülbahir Kahramanları( Ezineli Yahya Çavuş’un Öyküsü ve Çanakkale Savaş Alanları Gezi Rehberi), Birinci basım Mayıs 2003, ISBN 975-288-273-0, Baskı: Çağlayan A.Ş İzmir   Bağışlayan: İbrahim AKSU (1b- 6)


172-   AKSU, İbrahim; The Story of Turkısh Surnames, Volume 1, Çanakkale 2005, ISBN 9944-5163-0-9, Baskı: Olay Gazetesi         Bağışlayan: İbrahim AKSU (10a- 20)


173-   ÇAMOĞLU, Şemsettin; Çanakkale Boğazı ve Savaşları, Kutulmuş Matbaası İstanbul 1962, Eski Muharipler Cemiyeti Çanakkale Şubesi Yayınlarından No: 2  Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1b- 7)


174-   BİLKAN, Dr. Ali Fuat; Harp Mecmuası, Aralık 2004, ISBN 975-8775-13-8, Kaynak Kitaplığı Yayın No: 98  Bağışlayan: İbrahim AKSU (1b- 8)


175-  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 1992 (4a-42)


176-   Dr. Hc. İbrahim Bodur’un Konuşması, 18 Mart 1997 Çanakkale, Kale Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1a- 34)


177-   ÇASİAD; Andaç 2006-2007, Aralık 2007, Sahibi: ÇASİAD Adına A. Hakan VURAL  (4a-34)


178-   AKSU, İbrahim; Dönem Dönem Eski Çanakkale Kartpostalları ve Fotoğrafçıları, Mayıs 2003, ISBN 975-288-209-9, Baskı: Olay Gazetesi Çanakkale   (4a- 5)


179-   ÇANAKKALE I Savaşı ve Tarihi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Yayınları, İstanbul, Tarih araştırma Serisi II,  Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1a- 5)


180-   ÇANAKKALE II Ekonomi ve Sosyo- Kültürü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Yayınları, İstanbul, Tarih araştırma Serisi II,    Bağışlayan: İbrahim AKSU  (1a- 6)


181-   Terminal  (4a- 45)

182-   Eceabat Belediyesi; Söz verdik yaptık, Anavatan Partisi, Eceabat 1994-2009  (5a-1)

183-   Ülgür GÖKHAN; Ben Varım, CHP (4a- 8)

184-   ENGİN İbrahim; Çanakkaleli Sanatçılar, ÇAKADER, Çanakkale, Mayıs 1997  (1e- 44)

185-   TAN, Pelin; Olasılıklar, Duruşlar, Müzakere ( güncel sanatta kamusal alan tartışmaları) , İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2002, ISBN 978-605-399-018-5  (4d- 13)


186-   Kamusal Alan ve Güncel Sanat (The Public Turn in Contempopary Art), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Kasım 2006-2007, ISBN 978-605-399-019-2  (3e- 21)


187-   DIRECTLINK ( Kültürlerarası Diyalog İçin Türkiye-Avrupa Sanat Köprüsü), ISBN 978-605-399-071-0 , (10a- 7)


188-   ADA, Serhan ; EMERGING CULTURAL CONTINENTS: ACTORS AND NETWORKS (ARMENIA, AZERBAIJAN, IRAN, JORDAN, LEBANON, SYRIA AND TURKEY), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2007, ISBN 975-605-399-038-3 (10a-5)


189-   ÜNSAL, Deniz; Light, Illumination and Electricity, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları 212, ISBN 978-605-399-048-2, 2008 (10a-6)


190-   Çanakkale İlinin Ekonomik Gelişimi, İktisadi Araştırmalar Vakfı, Çanakkale ticaret ve sanayi Odası, Çanakkale 2005,     Bağışlayan İbrahim AKSU (Genel; 1a- 2)


191-   Görgülü İsmet; ON YILLIK SAVAŞIN GÜNLÜĞÜ Balkan, Birinci Dünya ve İstiklal Savaşları (Orgeneral İzzettin Çalışanlar’ın Günlüğü), Yapı Kredi Yayınları, 1. Baskı, İstanbul, Mart 1997, ISBN 975-363-617-2,       Bağışlayan İbrahim AKSU  (1c- 9)

192-   AYHAN, Aydın; Çanakkale… Ah! Çanakkale…, 1. Baskı, Mart 2004, ISBN 975-8906-00-3,   Bağışlayan İbrahim AKSU (1a- 7)


193-   destan ve abide (the legend and the monument): ÇANAKKALE, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Nisan 2005, ISBN 975-17-3158-5,        Bağışlayan İbrahim AKSU (10a- 23)


194-   KARAÇAY, Münüre Nilay; Yenice(Agonya) Folkloru Üzerine Bir İnceleme, T.C. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Halk Edebiyatı, Yüksek Lisans Tezi, Yenice(Agonya) Folkloru Üzerine Bir İnceleme, Çanakkale 1997,      Bağışlayan İbrahim AKSU  (2d- 1)


195-   TOLUN Veysel; Sevim Buluç Anı Kitabı (In Memoriam Sevim Buluç), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2006, Çanakkale, ISBN 975-8100-51-3,      Bağışlayan İbrahim AKSU (1c- 46)


196-   KOÇ, Telat; Çanakkale’nin Kentsel Gelişimi(1462-2006) İle Fiziki Coğrafya İlişkisi, Kentsel Gelişim Alanları Çalışma Grubu Raporu, Çanakkale 2006, Çanakkale Kent Konseyi Yayınları Kitap Dizisi No: 2,     Bağışlayan İbrahim AKSU (1a-  8)


197-   HAMILTON, Ian (Çev: ÖNDEŞ, Osman); Gelibolu Günlüğü, Hürriyet Yayınları Yaşantı Dizisi: 2, 1. Baskı Mart 1972, İstanbul     Bağışlayan İbrahim AKSU  (1b-  9)


198-   1915’te Çanakkale’de TÜRK ( Çanakkale müdafaamızın aziz şehitlerinin ruhuna gazilerinin hatırasına ithaf edilmiştir), Deniz Basımevi, Nisan 1957 Ankara, T.C. MİLLİ MÜDAFAA VEKALETİ Erkanıharbiyei Umumiye Riyaseti Harb Tarihi Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.     Bağışlayan İbrahim AKSU (1b-  10)


199-   CEMAL, H; Ulu Cenk, Tercüman Yayınları      Bağışlayan: İbrahim AKSU (1c- 10)


200-   MALTEPE, H. Hüseyin; Çanakkale KALBE GÖMÜLÜ DEĞERLER, Kasım 2000 İstanbul        Bağışlayan: İbrahim AKSU (1b- 13)




7 Eylül 2017 Perşembe

Kentten Fotoğraflar Sergisi İlk Gün Buluşması



Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde “Kentten Fotoğraflar Sergisi” ilk gün buluşması gerçekleştirildi.

6 Eylül 2017 tarihinde ilk gün buluşması Müze Eyüp Görgüler Süreli Sergi Salonu’nda Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da katılımı ile gerçekleştirildi. Sergi ilk gün buluşmasında sergiyi anlatan Müze koordinatörü Cevat İnce, sergi ile kenti yalnızca fotoğrafların tanıklığı ile görmek ve izlemek istediklerini dile getirirken fotoğraf paylaşımları ile Ahmet Kolkoparan’a, Ayhan Öncü’ye, İbrahim Aksu’ya teşekkür etti.  Kentten Fotoğraflar sergisi ile beraber Ekim ayından itibaren her ayın ikinci Çarşambasında Çarşamba sohbetleri kapsamında Ahmet Kolkoparan kolaylaştırıcılığında fotoğraf okumaları gerçekleştirileceğinin duyurusu da yapıldı. Sergi boyunca sergi alanında yer alacak olan defterde ve Müze adına açılmış olan blogda sergideki sessiz fotoğrafları sergiyi gezenlerin tanıklıkları ile canlandırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Cevat İnce’nin paylaşımlarının ardından sergi gezildi. Sergi gezisi esnasında fotoğraflardaki mekanlar tanınmaya çalışılırken mekanlara dair anılar da paylaşıldı. Çanakkale’nin değişiminin görüldüğü sergi ilk gün buluşması yoğun ilgi ile sona erdi.10 Ocak 2018 tarihine kadar açık kalacak olan sergi Pazartesi hariç her gün 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 13 Eylül 2017 Çarşamba günü saat 18.00’da Nehire Tavtın Demiroff ile  “Rusya’dan Çanakkale’ye Bir Göç Anısı” isimli sohbet gerçekleştirilecektir.











Kentler Anlatılınca Güzeldir sloganı ile çıktığımız bu yolculukta kentimizi anlatmaya ve paylaşmaya devam ediyoruz. Eylül ayından itibare...