30 Kasım 2017 Perşembe

29 Kasım 2017

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde Çanakkale’de Derlenen Masallar serisi devam ediyor.

29 Kasım 2017 Çarşamba günü Ömer Gözükızıl’ın derleyici ve kolaylaştırıcılığında “Çanakkale’de Derlenen Masallar III” kent sohbeti gerçekleştirildi. Ömer Gözükızıl yanında getirdiği masal kaydını dinletme konusunda konukların oylamasına sundu ve blogda yayınlanan masallardan farklı bir varyantın dinlenmesi ile masal paylaşıldı. Masalın, Çanakkale’de çok sık karşılaşılan bir masal olduğunu söylerken masalda yer alan cinsel simgelerin masal paylaşımı sırasında kaynak kişinin yaşadığı tedirginliğin de daha net anlaşılması açısından kaydın dinlenmesinin önemine değindi. Derlenen masala dair konuşulan sohbette masalın iyilik ve kötülük sınırlarının keskin çizilmesi, kadına yüklenen görevler, üvey annelik kavramının masallarda sıkça karşımıza çıkması konuşuldu. Sohbette cinsiyetler üzerinden de masal değerlendirildi. Masalın çıkış noktasının ve paylaşımının kadınlar üzerinden olmasına rağmen dilinin ve çıkarımlarının ataerkil anlayış üzerinden şekillenmiş olduğu konuşuldu. Konukların anlatıcı büyüklerin masalı çocukları korkutmak ve onları eğitmek için anlatabileceğinin konuşulduğu sohbette her katılımcı kendi bakış açısı ile masalı değerlendirdi. Masalların ortak motiflerinin kaynağı da konuşulurken yabancı masallar, Kızılderili gelenekleri, gelenekselleşmiş Türk toplum yapısı gibi ortak motifler incelendi. Masal hakkında yapılan konuşmaların ardından Müzenin blog sayfasında toplantının çözümlemesinin yer alacağı, blog sayfası üzerinden tartışmaların devam edebileceğinin bilgisi paylaşıldı.


Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 6 Aralık 2017 Çarşamba saat 18.30’da Prof. Dr. Nurettin Arslan ile “Arkeoloji Sohbetleri; Assos” sohbeti gerçekleştirilecektir. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kentler Anlatılınca Güzeldir sloganı ile çıktığımız bu yolculukta kentimizi anlatmaya ve paylaşmaya devam ediyoruz. Eylül ayından itibare...