25 Ekim 2018 Perşembe

24 Ekim 2018 haber


              



Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi'nde süreli sergi "Kentte I. Dünya Savaşı'nın İzleri" paralelinde gerçekleştirilen Çarşamba sohbetleri devam ediyor.

24 Ekim 2018 Çarşamba günü Kent Müzesi'ne "Muharebeler Esnasında Çanakkale" isimli sohbet konusu ile Ahmet Esenkaya konuk oldu. Ahmet Esenkaya sohbete savaş sırasında ve sonrasında çekilmiş kentten fotoğrafları paylaşarak başladı. Savaş döneminde kentin geneline dair çok fazla kaynak olmadığını, bu nedenle cephe gerisine dair çok fazla veriye ulaşılamadığını söylerken yararlanabildiği kısıtlı kaynakları da paylaştı. Kentlilerin top seslerine maruz kaldıklarını anlattıklarını ve bu seslerin deprem etkisi yarattığına değindiklerini paylaştı, savaş seslerinin akıl sağlıklarını etkilememesi için kulakları tıkama amacıyla Almanlardan balmumu temin edildiğine değindi. 6 şiddetinde deprem gibi hissettiren top atışının Çanakkale'ye etkisine değinirken kentteki tanıdık mevkilerin savaş sırasındaki durumlarına dair paylaşımlarda bulundu. Sohbet, sohbete katılan konukların muharebelere dair bilgi paylaşımları ve sorularına verilen cevapların ardından sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi'nde 31 Ekim 2018 Çarşamba saat 18.00'da Ahmet Kolkoparan ile "Eski Kent Fotoğrafları Okuma VIII" etkinliği gerçekleştirilecektir.









18 Ekim 2018 Perşembe

17 Ekim 2018 haber


               
17 Ekim Çarşamba akşam saat 18:00'da Kent Müzesi'nde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'ndan Yusuf Kartal ile "Namazgah Tabyaları Restorasyon Süreci" başlıklı kent sohbeti gerçekleştirildi.
                Konuşmasına sanat tarihçisi olduğunu ve çeşitli koruma kurullarında görev yaptığını 2015'ten bu yana da Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nda çalıştığını belirterek başlayan Yusuf Kartal konuşmasında ilk olarak Alan Başkanlığı henüz kurulmadan önce yapılan bazı çalışmalara değindi. Namazgah Tabyası'nın tarihi süreci ve sonrasında yapılan restorasyonların sürecini konuklarla paylaşan Yusuf Kartal tabya kelimesinin kökeninin Arapça tabiye kelimesinden geldiğini ve bir istihkam siperinin dışarıya taşan bölümlerini açıklayan bir kelime olduğunu belirtti. Tarihsel süreçle oluşturulması ve gördüğü yeniliklere değinilen Namazgah Tabyası'nın III. Selim ve II. Abdülhamid dönemi içinde değişikliklere uğrayarak bugünkü haline getirildiğini belirten Yusuf Kartal tabyanın bir dönem de Aziziye adıyla anıldığının altını çizdi. Tarihi sürecin ardından yapılan restorasyonu ayrıntıları ile açıklayan Yusuf Kartal gelecekte yapılacak planlarından da özet olarak bahsedip konuşmasını sonlandırdı. Etkinliğin son bölümünde konuklarını soruları cevaplandıktan sonra sohbet sona erdi.
                24 Ekim Çarşamba 18:30'da Ahmet Esenkaya ile "Muharebeler Esnasında Çanakkale Kenti" başlıklı etkinlik gerçekleştirilecektir.




11 Ekim 2018 Perşembe

10 Ekim 2018 haber



Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi'nde "Ötekileştirilmeyen Masallar" konuşuldu.


Masal anlatıcısı Öznur Cencik'in kendisini tanıtarak başladığı sohbette dağ köylerinde anlatıcı olarak başladığı masal sevdasının "Biz Bize Masallar" topluluğunun şirketleşmesi ile bu aşamalara kadar geldiğini, verdikleri eğitimlerle pek çok kişiyi masallarla tanışmaya devam ettirirken okul öncesi öğretmeni olarak çocuklara da masallar anlatma olanağı bulduğuna değindi. Sohbete katılan konuklara yöneltilen "masallar zararlı mıdır?" sorusunun ardından hepimizin sıkça anlattığı ya da bildiği masalların çok da masum olmayan yanlarını paylaştı. Anlatılan masalların çocukların zihinlerinde yaratabileceği tahribatın öngörülerek masalların ötekileştirilmeyen masal olarak değiştirebileceğini söyledi. Kırmızı Başlıklı Kız, Külkedisi gibi aşina olduğumuz masalların ötekileştirilmemiş versiyonlarını da konuklar ile paylaştı. Masal anlatıcılığı sırasında gelenekselleşmiş bir varmış bir yokmuş kalıbını kullanmak yerine daha masalın girişinden başlayan olumsuzluğu giderdiklerini "bir varmış bir yine varmış" diyerek başladıklarını da sözlerine ekledi. Masalların içerdikleri adalet gibi mesajların hayattaki karşılıklarının olup olmadığına da bakılması gerektiğini, çocukların yorumları ile karşılaştıkları örnekleri de paylaşarak vurguladı. Masal anlatıcılığı sevdasında ideolojik simgelerin olmadığı bir dünya yaratmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Sohbet, masallardaki siyasi, cinsiyetçi söylemlerin konuklarla beraber konuşulması ile gökten sohbete katılan kişi sayısı kadar düşen elma ile sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi'nde 17 Ekim 2018 Çarşamba 18.00-19.00 saatleri arasında Yusuf Kartal ile "Namazgah Tabyaları Restorasyon Süreci" başlıklı sohbet gerçekleştirilecektir.

















Kentler Anlatılınca Güzeldir sloganı ile çıktığımız bu yolculukta kentimizi anlatmaya ve paylaşmaya devam ediyoruz. Eylül ayından itibare...