11 Ekim 2018 Perşembe

10 Ekim 2018 haber



Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi'nde "Ötekileştirilmeyen Masallar" konuşuldu.


Masal anlatıcısı Öznur Cencik'in kendisini tanıtarak başladığı sohbette dağ köylerinde anlatıcı olarak başladığı masal sevdasının "Biz Bize Masallar" topluluğunun şirketleşmesi ile bu aşamalara kadar geldiğini, verdikleri eğitimlerle pek çok kişiyi masallarla tanışmaya devam ettirirken okul öncesi öğretmeni olarak çocuklara da masallar anlatma olanağı bulduğuna değindi. Sohbete katılan konuklara yöneltilen "masallar zararlı mıdır?" sorusunun ardından hepimizin sıkça anlattığı ya da bildiği masalların çok da masum olmayan yanlarını paylaştı. Anlatılan masalların çocukların zihinlerinde yaratabileceği tahribatın öngörülerek masalların ötekileştirilmeyen masal olarak değiştirebileceğini söyledi. Kırmızı Başlıklı Kız, Külkedisi gibi aşina olduğumuz masalların ötekileştirilmemiş versiyonlarını da konuklar ile paylaştı. Masal anlatıcılığı sırasında gelenekselleşmiş bir varmış bir yokmuş kalıbını kullanmak yerine daha masalın girişinden başlayan olumsuzluğu giderdiklerini "bir varmış bir yine varmış" diyerek başladıklarını da sözlerine ekledi. Masalların içerdikleri adalet gibi mesajların hayattaki karşılıklarının olup olmadığına da bakılması gerektiğini, çocukların yorumları ile karşılaştıkları örnekleri de paylaşarak vurguladı. Masal anlatıcılığı sevdasında ideolojik simgelerin olmadığı bir dünya yaratmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Sohbet, masallardaki siyasi, cinsiyetçi söylemlerin konuklarla beraber konuşulması ile gökten sohbete katılan kişi sayısı kadar düşen elma ile sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi'nde 17 Ekim 2018 Çarşamba 18.00-19.00 saatleri arasında Yusuf Kartal ile "Namazgah Tabyaları Restorasyon Süreci" başlıklı sohbet gerçekleştirilecektir.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kentler Anlatılınca Güzeldir sloganı ile çıktığımız bu yolculukta kentimizi anlatmaya ve paylaşmaya devam ediyoruz. Eylül ayından itibare...