15 Kasım 2018 Perşembe

14 Kasım 2018 haber



Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde süreli sergi “Kentte I. Dünya Savaşı’nın İzleri” paralelinde gerçekleştirilen kent sohbetleri devam ediyor.

14 Kasım 2018 Çarşamba günü ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Barış Borlat ile “Çanakkale Muharebelerinde Silah Tamir İşleri ve Tamirhaneler” isimli sohbet gerçekleştirildi. Çanakkale muharebelerinde ilk tamir girişimlerinin Eceabat Kilye, Akbaş ve Anafartalar bölgesinde olduğunu söyleyerek sunumuna başlayan Barış Borlat sonrasında Bigalı köyünde kurulan tamirhaneden bahsetti. Silah tamir işlerinin ciddiyetle yürütüldüğünü ve bu konuya dair izlenilen yöntemi de paylaştı. Silah tamirlerinin neden cephede yapıldığına dair soruya ise İstanbul gibi şehirlere gönderimlerin zaman kaybı yaratacağından kendi tamirhanelerini kurmak zorunda olduklarını ifade etti. Barış Borlat, tamirhanede çalışan personel mevcudundan ve personellerin işlemlerinin ödüllendirildiğini de sözlerine ekledi. Çanakkale muharebelerinde silah tamirinin yanı sıra askerlere boş kovan toplatıldığı bu toplanan boş kovanların sonrasında değerlendirildiğini söyledi. Boş kovanların toplanmasına dair de ödül verildiğini, 1 ayda 10 milyon boş kovan toplandığına dair bilgiye sahip olunduğunu paylaştı. Barış Borlat silah ustalarından da bahsederken Çanakkale merkezindeki tamirhaneler ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını da vurguladı. Sohbet, konukların tamirhane yerleri, mühimmatın adedine dair sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 21 Kasım 2018 Çarşamba saat 18.00’da Mert Çatalbaş ile “Seddülbahir Kalesi Restorasyon Çevre Düzenleme ve Teşhir- Tanzim Projesi Kapsamında Sürdürülen Arkeolojik Saha Araştırmaları I” isimli sohbet gerçekleştirilecektir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kentler Anlatılınca Güzeldir sloganı ile çıktığımız bu yolculukta kentimizi anlatmaya ve paylaşmaya devam ediyoruz. Eylül ayından itibare...