8 Kasım 2018 Perşembe

7 Kasım 2018 haber



Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde Çarşamba sohbetleri devam ediyor.

7 Kasım 2018 Çarşamba günü “Troia Çevresinde Yerel Tarih Araştırmaları” sohbet konusu ile Fecri Polat Kent Müzesi’nin konuğu oldu. Yerel tarih nedir, genel tarihin neresinde yer alır, yerel tarihin önemi nedir gibi soruların cevapları ile sohbet başladı. Fecri Polat Troia kentinin sınırlarının harita üzerinde çizilen sınırlardan ibaret olmadığını Troia’nın katmanlı bir şekilde pek çok bölgeye etki ettiğini söyledi. Polyksena Lahitinin bulunduğu yerin “kız öldü tepesi” olarak anılmasının bir kültür devamlılığı neticesinde olduğunu, bu gibi devamlılıkların tarihsel süreç içerisinde sıkça karşılarına çıktığını sözlerine ekledi. Fecri Polat, Troia çevresindeki köylerin muhtarları, köyde yaşayan kişiler ve Osmanlı arşivlerinden elde edilen bilgiler çerçevesinde yazdığı kitapları tanıtırken köylerin isimlendirmelerinin dayandığı tarihsel anlatıları da paylaştı. Tevfikiye köyünün Troia’nın taşları ile yapılan evlerden oluştuğunu, Tevfikiye’deki musalla taşının mermerinin bile bir Troia kalıntısı olduğunu, korunma kararı ile birlikte köylerde Troia kentinin yaşama şansı bulduğunu dile getirdi. Tevfikiye isminin dayandığı kaynakları da söylediği sohbette, Yeniköy kitabındaki fotoğrafları ve bilgileri de konuklar ile paylaştı. Sohbet, konukların sorularının ardından, yerel tarihi bilmenin aidiyet duygusu yaratmadaki en önemli etkenlerden olduğu ve bu nedenle araştırmalarının yer aldığı Halileli, Tevfikiye ve Yeniköy kitaplarının bölgedeki muhtarlıklara ve evlere dağıtıldığını ifade edilmesinin ardından sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 14 Kasım 2018 Çarşamba saat 18.00’da Barış Borlat Çanakkale Muharebelerinde Silah, Tamir İşleri ve Tamirhaneler” isimli sohbet gerçekleştirilecektir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kentler Anlatılınca Güzeldir sloganı ile çıktığımız bu yolculukta kentimizi anlatmaya ve paylaşmaya devam ediyoruz. Eylül ayından itibare...